Arkagyij és Borisz Sztrugackij: A kárhozott város

Címkék

A könyvhöz tartozik egy történet, amit jószívűen megosztok veletek.)
Egy-két nappal azután, hogy befejeztem az olvasást, összegyűltünk játszani. Miközben a társaság nagyobbik része enni- és innivalóját pakolászta, valamint a legjobb helyeket igyekezett megszerezni, Silvanion (eléggé el nem ítélhető módon) felfedezőútra indult a lakás helyiségeiben. A számítógép mellett megpillantotta ezt a könyvet, és már jött is hozzám feldúlt arccal:
&#8220Ez a könyv kell nekem. &#8211 mondta.
Ez nem amolyan könnyű olvasmány ám &#8211 figyelmeztettem barátian &#8211, alaposan oda kell figyelni, mert eléggé eltér a mostanában kapható regényektől.
De hát éppen ez az &#8211 válaszolta ő mosolyogva &#8211 az embernek szüksége van ilyesmikre is. Szóval hol lehet kapni?&#8221

De fussunk neki a történetnek. Ami arról szól, hogy&#8230
&#8230 Andrej miként kerül egyre fontosabb és felelősségteljesebb munkakörbe. Az első oldalakon még egyszerű szemétszállító (nálunk ezt mondanák kukásnak), aki szívvel-lélekkel feladatára összpontosít. A váratlanul felbukkanó, és az egész várost ellepő páviánok azonban meggátolják a tervszerű munkavégzést.
Ezután nyomozó lesz a rendőrségen, ahol egy Vörös Épületet kell kézre kerítenie, amely állandóan változtatja a helyét, és örökre eltünteti az ajtaján belépő embereket.
A forradalom után főszerkesztőként igyekszik elfogadható újságot készíteni, de meglehetősen nehéz dolga van. Szerencséjére hamarosan kinevezik tanácsosnak, majd egy felderítő expedíció vezetőjeként elindul az ismeretlenbe.
Ennek a páratlan karriernek részbeni előidézője a Szabad Munkaválasztás. Ez garantálja, hogy évente minden városlakó új munkakörbe kerül, függetlenül végzettségétől és hozzáértésétől.

De fussunk neki mégegyszer a történetnek. Ami arról szól, hogy&#8230
&#8230a Mentorok önként jelentkezőket keresnek egy kísérletre. Mivel a felkeresettek többsége éppen szorult helyzetben van, a legtöbben vállalják a részvételt. Egy különös városba kerülnek, amely mellett egy feneketlen szakadék és egy égig érő sziklafal található. A nap minden este kialszik az égen, hogy aztán minden reggel percre pontosan felragyogjon. És nincsenek évszakok.
A résztvevőknek fogalmuk sincs a Kísérlet céljáról, idejéről. Nem tudják, hogy a váratlanul felbukkant páviánhorda tévedésből került ide, vagy a Kísérlet szerves része. Hasonló tanácstalanságot okoz a nyolc napig tartó sötétség is. Pusztán meghibásodásról van szó (elvégre a napot is illik időnként karbantartani), vagy valakik az ő reakciójukra kíváncsiak?

Végezetül fussunk neki újból. Az elgondolkodtató történet arról szól, hogy&#8230
&#8230.a kiválasztottak kicsiny csoportját kiemelik megszokott környezetéből, valahol megfigyelik őket (vélhetően nem a Földön), és a látottakból, tapasztaltakból mindenféle következtetéseket vonnak le &#8211 az emberiségről. De kik? És miért?

Magyar Könyvklub (2002)
Ára: 2350 Ft

Utolsó hozzászólások   [Ugrás a fórumhoz]

    Herbie

    2002-04-29 23:40:47

    Ajánlott olvasmány!



    Vendég polip

    2002-04-30 00:49:50

    Az utolsó bekezdés mintha a Dark City cimű filmet írná le. Azt is nézzétek meg, érdemes.



    Attila

    2002-04-30 18:59:13

    Klassz konyv, bar a Sztrugackij tesoktol mar lattam ennel jobbat is. De nagyon Dark City hangulata van. Illetve a Dark Citynek van ilyen hangulata... :-)



    Vendég Tima

    2002-06-20 10:50:37

    Én nem igazán értem ezt a könyvet. Valaki elmagyarázná nekem????? Köszike



    Alyr_Arkhon

    2002-08-05 20:40:03

    Ez az ismertető egy nagy nulla. :) Kifejezetten irritáló a kezdő történetben felvillantott kultúrmisszió. Eltér a mostanában kapható regényektől? Mit is akart a szerző mondani ezzel a hülyeséggel?




belépés jelentkezz be    

Back to top button