John Petrie: Az Írnok II. (A borzalmak temploma)

Címkék

Hála a modern detektíveket is megszégyenítő gondolkodásmódjának, Amenhotep (a címben említett írnok) sikerrel leplezte le a III. Amenophisz fáraó elleni merényletet. A lázadók vezetői a Nílusba vesztek, köztük nyomozónk testvére, Dzsu is. A birodalomban helyreállt a béke, a templomokban az ősi szokások szerint tisztelik az isteneket.

Hat hónappal később azonban nyugtalanító események borzolják fel a kedélyeket. Minden azzal kezdődik, hogy a sivatagban megtámadják a fáraó leendő (és egyúttal második) feleségét. A jól előkészített csapdában Giluphea mitanni hercegnő teljes kíséretét lemészárolják az oroszlánemberek, és valószínűleg ő sem kerülhetné el a sorsát, ha váratlanul fel nem bukkanna egy sivatagi őrjárat.
Amikor megérkeznek a fáraó palotájába, és elmesélik a történteket, Amenophisz elrendeli a bűnösök felkutatását és kivégzését. Katonái azonban hiába forgatják fel a sivatagot, egyetlen nyomot sem találnak. A helyszínre siető Amenhotep több eredménnyel jár, ő ugyanis félig a homokba süppedve megtalálja az egyik támadó holttestét. Így legalább kiderül, hogy hús-vér ellenséggel állnak szemben, és tévednek azok a szemtanúk, akik két, az égiek rosszallását kifejező isten felbukkanásáról beszéltek.
Ennél többre azonban Amenhotep sem jut, s bár vannak elképzelései az ügyről, bizonyítékok hiányában képtelen előrébb jutni. A támadást követő megmagyarázatlan események (a fáraó épülő palotájának falai vérezni kezdenek, egy feláldozott sólymot találnak a leendő trónteremben, stb.) tovább fokozzák a nép körében egyre jobban terjedő nyugtalanságot. Az udvarban pedig akkor áll minden a feje tetejére, amikor a Giluphea hercegnőhöz érkezett mitanni követet meggyilkolják. Hirtelen mindenki gyanússá válik.

Végezetül: Eredetileg kétrészesre saccoltam a sorozatot. Nem tudnám megmondani, miből gondoltam mindezt, ugyanis két kötettel elszámoltam magam. Ennek köszönhetően a történet pont a legizgalmasabb résznél ér véget, még szerencse, hogy a napokban jelent meg az utolsó két rész. De erről majd legközelebb.

Elektra Kiadóház (2001)
Ára: 1850,&#8211 Ft

Legyen tied az első hozzászólás!


belépés jelentkezz be    

Back to top button