Benjamin Rascal: Született hős

Címkék

Egyes kultúrkörökben úgy gondolják: a hősök dolga a halál. A Cherubion Könyvklub legutóbb megjelent, zárt körben terjesztett klubkiadványa ezt a beidegződést igyekszik megváltoztatni.
A hagyományostól eltérő felfogásra már a szerző személye is garancia, hiszen Benjamin Rascal nevét korábban olyan könyvek borítóján olvashattuk, mint a &#8220Konyak, a barbár&#8221, &#8220A Turbó Sötét Oldala&#8221 és még pár ehhez fogható paródia. Mindezek fényében talán mondanom sem kell, hogy ezúttal sem hagyományőrző fantasyt kapunk kézbe, hanem egy helyzetkomikumra és nyelvi humorra épülő történetet.

Lassú Berkenye (ő a címben emlegetett hős) megfontoltságáról és némileg maradi nézeteiről ismert a falubéli kocsmában. Egyik este &#8211 kezében poharával &#8211 éppen a mágusok nemlétéről tart rövid értekezést, amikor gyalázatos dolog történik vele: elvarázsolják.
Hiába változtatja meg villámgyorsan véleményét a varázslókról, a tragédia elkerülhetetlen. Ettől kezdve, bárki idegen pillantja meg hősünk ábrázatát, azonnal a legjobban várt/kívánt/gyűlölt személyt ismeri fel benne. Ebből az alapvetően mulatságos helyzetből időnként halálos találkozások kerekednek, amelyeket Berkenye csak szerencséjének köszönhetően él túl.

Sehol sincs sokáig maradása, titokban ugyanis tart a lelepleződéstől (vagyis, hogy ő nem is igazi hős). Egy idő után azonban rettenetesen elege lesz az örökös vándorlásból, veszélyekből. A várva várt pihenésre egy kis faluban nyílik lehetőse, amelyet kalandos úton megment a portyázó banditáktól.
A nyugalom azonban csak átmenti, újdonsült felesége ugyanis bebotorkál a közeli barlangba, ahol köztudomásúan szörnyek tanyáznak. Több sem kell a fellelkesült helybélieknek, akik ismét a született hőst küldik a hegy mélyére.

Végezetül: Nyugodt szívvel ajánlom mindazoknak, akik szeretik a kiadó humoros történeteit. A &#8220Született hős&#8221 egy fokkal enyhébb, szolidabb, mint a Star Wars paródiák. A fantasy hangvételt pedig a kimondottan modern párbeszédek ellenpontozzák.

Cherubion Könyvkiadó (2002)
Ára: 1200 Ft (Klubkiadvány)

Legyen tied az első hozzászólás!


belépés jelentkezz be    

Back to top button