Mátrix – Forradalmak

Címkék

A legtöbb, ami a Mátrix trilógia befejező részéről elmondható, hogy kiábrándító módja egy trilógia befejezésének. A film halk pukkanással enyészik el a vásznon, és vélhetőleg a legemlékezetesebb elrontott befejezésként tartják majd számon. A Mátrix – Forradalmak bizonyos mértékig illeszkedik a Randy Meeks-féle „trilógia törvényszerűségeibe”, amit a Sikoly 2 és 3-ban kifejtett. Valóban, bármi megtörténhet, senki és semmi nincs biztonságban, felborul minden olyan elmélet és elképzelés, amit a néző felállíthatott magában az első két rész kapcsán – valóban a feje tetejére állítja az előző két filmből megismert világot, a gond csupán annyi, hogy ebben semmi szórakoztató, érdekes és izgalmas nincsen. A Mátrix végén ugyanis nincs más, csak a stáblista.

Nehéz dolga lesz azoknak a rajongóknak, akik misztikus elméleteket, ezoterikus, vagy mítikus analógiákat gyártottak egy csapat lakkszerkós-bőrkabátos-napszemüveges figura köré, és várták, hogy melyik változat fog beteljesedni. Már az első film is az akciójeleneteivel, és nem a történetével újított igazán, de ott még számos lehetőség állt a filmkészítők előtt: az egyik például az, hogy nem folytatják a történetet és megmarad kellemes, hangulatos élménynek a Mátrix világa.

A Mátrix Újratöltve minden szempontból megpróbálta felülmúlni elődjét: az akciójeleneteket hatalmas hőlégballonokká dagasztották, amik közé még több filozófiát és bölcseletet igyekeztek csempészni. Az eredmény: hajmeresztően látványos és meglehetősen unalmas akciójelenetek, és két maréknyi kéretlen instant bölcselet, amit nem volt idő kifejteni, mert a történet robogott tovább.

A Forradalmak története azonban már annyira összetákolt, unalmas és érdektelen, hogy a nézőnek semmi kedve és indíttatása nincs eltöprengeni a toronyháznyi hézagokon és logikai triplaszaltókon: mintha egy hétvége alatt dobálták volna össze a forgatókönyvet, és ahová nem volt ötletük, oda más filmekből (Csillagok háborúja, Jedi visszatér, Bolygó neve halál, Klónok támadása) kölcsönöztek jeleneteket. Ez azonban inkább a plágium, mint a tisztelgés kategóriájába tartozik.

A mesterkéltség mindhárom filmre jellemző ugyan, de a Forradalmakban már végképp kihullott mellőle minden, ami értéket jelenthetett sokak számára az előző részekben. Az ünnepélyes komolyság fojtogató: az előző részekbe még sikerült némi humort csempészniük, bár oda sem eleget. A verekedések céltalanok: ami az elsőben még új volt, a másodikban már túl harsány, a harmadikban szinte kötelező jellegű, erőltetett, túl kevés (!), és saját magától lop, az újítási szándék nyomokban sem fedezhető föl. A látvány öncélú: ami az elsőben még forradalmian újnak számított, a harmadik részre könnyen összetéveszthető egy videojáték demójával. Mivel a Mátrix eleve szűkítette a távolságot film és konzol között, a harmadik részre már szabadon behelyettesíthető lett. Zion ostroma áttekinthetetlen, a varázslat elszállt.

Míg a dramaturgia egyenetlen és a film első fele unalmas, a második fele pedig túl hangos, a „gazdaságos szereplők” elvét sem veszi figyelembe a film. Mellékszereplőket ismerünk meg az ügyeletes személyi tragédiák kedvéért, miközben amúgy százával hullanak az emberek: a nézőnek azonosulni sincs ideje velük, és miért pont velük próbálna meg azonosulni? Teljes jeleneteket lehet kiemelni a történetből úgy, hogy a film integritása nem sérül meg, s ha ezt összevetjük az Újratöltve fölöslegesen hosszú verekedési jeleneteivel és banális, elnyújtott párbeszédeivel, a végén arra a következtetésre juthatunk, hogy a 2. és 3. részből össze lehetett volna ollózni egy legfeljebb két és fél órás, feszült tempójú, jó ütemű, sallangoktól mentes sci-fi akciófilmet. Ahhoz képest, hogy az első Mátrix két külön filmként szintén érdekesebb lett volna, és nagyobb intellektuális kihívást jelentett volna, a két folytatás elkapkodott, összecsapott ötletnek hat.

A második rész által feszegetett, valóságrengető kérdések után talán túlságosan megnőttek az elvárások, amiknek Wachowskiék sehogyan sem tudtak volna megfelelni. Vállalniuk kellett a kockázatot, hogy rajongóik egy része csalódni fog a harmadik részben, mert nem azokat a válaszokat adják meg, amikre az eltelt idő alatt szép kis elméleteket gyártottak a lelkes rajongók. A gond nem az, hogy rossz válaszokat ad a harmadik rész, még csak nem is az, hogy NEM ad válaszokat, hanem az, hogy már nem is törődik a kérdésekkel.

A Forradalmak háromnegyede Zionban játszódik (kevesebb napszemüveg reklám, és semmi mobiltelefon), és körülbelül egy Klónok háborúja intenzitású csatajelenettel foglalja el magát, megfeledkezve minden olyan égető kérdésről, amire legalábbis töredékes válaszokat kellett volna nyújtania, miután a második rész látszólag kiforgatni készült az első részben megismert dolgokat. Mintha nem is ébredtek volna kétségek Zion létezését és valóságát illetően, visszamenőleg megkérdőjeleződik az Újratöltve összes érdekesebb felvetése. Egy nyögvenyelős, szükségtelen jelenet erejéig visszatér ugyan a Merovingi, de érdekesebb a mellette ülő, végig szótlan Monica Bellucci dekoltázsa.

The Matrix Revolutions; 2003.
gyártó: Warner Bros / Village Roadshow Pictures
forgalmazó: Intercom
bemutató: 2003. november 6.
rendezte: Larry és Andy Wachowski
forgatókönyv: Larry és Andy Wachowski
fényképezte: Bill Pope
zene: Don Davis és Ben Watkins

szereplők:
Neo — Keanu Reeves
Trinity — Carrie-Ann Moss
Morpheus — Laurence Fishburne
Smith — Hugo Weaving
Niobe — Jada Pinkett-Smith

A végső leszámolást kivéve a mátrixba csak egy kiadós verekedés erejéig tér vissza a történet, és ez is legfeljebb arra jó, hogy azt az üzenetet sugallja: a konfliktushelyzetre a kungfu a megoldás. Már az első rész kapcsán is megfogalmazódott az a kifogás, hogy a valóság természetének problémáját miért egy Neo vs. Smith verekedés fináléval kellett megoldani. A helyzet azóta sem javult. A végső leszámolást a következő Superman mozifilm is megirigyelhetné. Visszatekintve a három részre meg kell állapítani, hogy az első rész önmagában elég lett volna, mert a folytatások elemésztették, banálissá tették az első rész értékeit. A végén csupán egyetlen igazán emlékezetes karakterrel lettünk gazdagabbak: Smith ügynök figurája volt az, aki a legtöbb pózt, legtöbb méltóságot, intelligenciát meg tudta őrizni, a legtöbb lehetőséget kapta a színészi alakításra, a leginkább kidolgozott karakterré vált, nem utolsósorban Hugo Weaving alakításának köszönhetően.

A film túl gyakran túl komolyan vette magát, a jelenség pedig többnek mutatta a filmet, mint amennyi értéket hordozni akart, és a végére még ennél is kevesebbet hordozott. A Mátrix-jelenség köré gyűlt misztikus töltés aztán egész ideológiai háborúkká alakult a rajongók (hívők) és kritikusok (hitetlenek) között, a New Age felszínes és divatos eszméi mentén. És bár meglehet, hogy a Wachowski fivérek valóban kiterjedt kutatómunkát végeztek és elolvasták a megfelelő háttérirodalmat (az ezoterikában, sajnos, nem a sci-fiben), de ennek átadása nem feltétlenül volt sikeres. Mint ahogyan a tavalyi MTV Video Music Awards-on egy 10 éves Michael Jackson rutint előadó Britney Spears előadásában sem cseng meggyőzően a Rolling Stones I can’t get no satisfaction című száma, hasonlóképpen a Mátrix esetében a virtuóz (videoklipes) képi világ mellől a megfelelő sci-fi előadásmód, elbeszélési technika és a megfelelő szintű rendezői képességek hiányoztak, hogy közvetítsék a magvasabb gondolatokat. A jól induló, divatdiktátor első rész után egy kapkodó, összecsapott, középszerűvé, majd annál is erőtlenebb, saját marketingjének áldozatául eső, zajos sci-fivé vált, egy trilógia és mítosz csúfos bukásává.

Utolsó hozzászólások   [Ugrás a fórumhoz]

    Vendég the_wall

    2005-05-04 10:17:09

    Sziasztok)

     

    Leültök ide mindenféle tapasztalat és előképzettség nélkül, a legtöbbőtöknek fogalma sincs a mátrixról a "bullet time"-on kívűl és nagymenően veritek a nyálatok - tisztelet a kivételnek. A mátrix 1 egy műalkotás, tökéletes történet, aki a vizuális hibákra mutogatna az megint csak szőrszálhasogató. Minden egyes mondatnak és jelenetnek megvan a jelentősége. A folytatások csupán azért nem tetszenek sok embernek, mert az 1 láttán valljuk be mindenkinek elindult a fantáziája, s talán nem azt kapták utána amit vártak. Ja, egyébként a kritika írójával sem értek egyet... sok helyen talán utánanézhetne a szótárban, milyen szót is használ.. Ugye ezé nincs harag? :)



    Vendég _balight the light knight (NPC/N

    2008-04-22 22:14:56

    Engem már az első rész sem foftt meg, így biztos ebben sem fogopk csalódni... a "hatalmas kérdések" számomra elejétől fogva nem tűntek különösebben izginek, így a válaszokat sem vártam túl izgatottan.. gondolom egy akció filmnek azért nem lesz rossz, szal megnézem... :gonosz

    :



    Vendég _Cortez de Vasconcellous (NPC/NJ

    2008-04-22 22:15:43

    No, emberek nem tudom, hogy savazzak vagy mondjam el diszkréten. Utobbi. Kedves Herbie egyrészt örülök, hogy elmondtad a véleményed, fel merted vállalni, másrészt pedig ne csinálj olyat amihez nem értessz. Nem hiszem, hogy tutnád mit kell egy rendezőnek, forgatókönyvírónak stb. csinálnia, milyen nehéz lehet egy ilyen nagy kaliberü filmet összehozni. A filmnek igenis van mondanivalója, csak mint jó páran nem veszik észre. Sőt még egész jó története van, elgondolkodtató, "de nincs rá időnk, ha nem szánunk rá miért is volna rá időnk". Néha a kritikádban Herbie az volt az érzésem, hogy nem láttad a filmet se az 1-t, se a 2-t és a hármat se, csak hallottad valakitől aki esetleg látta. Nagyon sok ember úgy ment megnézni a filmet, mint kritikus, én azt javaslom először nézd meg a filmet magad örömére, utána nézd meg mégegyszer és csak aztán írj kritikát. Amit írtál azt nem is tudom kritikának nevezni, az egy nagy szar.Te inkább fikázol mint mindenki más(tiszelet a kivételnek), mielőtt neki láttál nem gondoltad végig csak írtál valamit, hogy kielégítsd a többi barmot. Erről ennyit, nekem akkor is tetszett mindhárom rész, jók voltak a színészek, az effektek, a harcjelenetek meg minden. Ja, még valami aki fan-nak meri nevezni magát és ilyet ír mint néhány "fan" az el mehet melegebb éghajlatra és ássa el megát, az ilyen egy f*** nem pedig fan. Remélem ezen elgondolkodtok egy páran és szántok rá időt jobban megnézni a trilógiát. A második és harmadik részt senki ne merje leszarozni, csak mondja, hogy nem tetszett.

    Mátrix 95%

    Mátrix Újratöltve 93%

    Mátrix Forradalmak 94%

    kritika értékelésre méltatlan



    Vendég _Cortez de Vasconcellous (NPC/NJ

    2008-04-22 22:15:48

    Rendben, mindenkitől elnézést kérek, akit megbántottam és hogy elragadtattam magam. Igaz, nem én döntöm el ki kit szaroz le, de miért kell szarozni, ha már valami valakinek tetszik (ezzel nem csak én vagyok egyedül) akkor az már nem szar. Ha senkinek az égkerekadta világon nem tetszene akkor mindenki szíve jogán mondhatná, hogy szar, de így nem hiszem. Jó én is egyet értek, hogy a filmben egy-két rész nem kóser, de akkor sem szar. Meg ez egy sci-fi, nem reális mégis van valóság alapja.



    Vendég _Cortez de Vasconcellous (NPC/NJ

    2008-04-22 22:15:48

    Szerintem sokan úgy ültek be erre a filmre mintha művészfilmet akartak volna megnézni és ehelyett hyper effekteket meg kungfu rizsát kaptak. Én egyet kérdeznék mit vártatok a filmtől? Talán sokan nem is tudjátok. Néhányan meg gondolom úgy, hogy más azt mondta, hogy szar nem pedig a saját véleményre hagyatkoztak. És ha már a társaság is azt mondja, hogy szar akkor a másik is azt mondja mert nem akarja, hogy kiutálják. Erre is lehet példa, én nem mondom, hogy biztos van, de lehet. Még valami a filmet bánom is én fikázza aki akarja, most már nem érdekel, de arról aki készítette arról ne mondjunk véleményt. Ezek az emberek rohadt sok energiát fektettek bele, megpróbáltak újat hozni, kielégíteni az emberek vágyát, megpróbáltak megfelelni a mai színvonalnak, felhozni egy témát talán több-kevesebb sikerrel ami talán ráébresztené az embereket hol is vagy hová tart az emberiség. Én ezt szűrtem le belőle. Ha másnak nem ez a véleménye, akkor saját magánügye.

    Lac:

    Te mi jogon írsz ilyeneket rólam, mit ártottam neked, azt, hogy elmondtam a véleményem, igaz egy kicsit elragadtattam magam ez rendben van ok, én szeretem a matrixot rohadtul megfogott. Gondolom van olyan dolog, amit nagyon szeretsz és nem tágítasz mellőle bárki bármit mond. Én ilyen vagyok. Te nem ismersz engem én se téged, ezért nem is írok rólad semmit. Nyugodtan én is elmondhatnálak mindennek, de nem teszem. Ez olyan mintha filmet fikáznál csak itt egy embert. Elöbb nézd meg a filmet, ismerd meg, ha nem vagy benne biztos, nem érted nézd meg mégegyszer. Utána gondold végig, aztán írd le a véleményedet.




belépés jelentkezz be    

Back to top button